zaterdag, november 26, 2022
More

  LAATSTE BERICHTEN

  Maak je eigen spirituele Japanse Tuin

  Japanse tuinen. Ze creëren een sfeer van rust en harmonie. Achter een traditionele Japanse tuin gaat heel wat symboliek en filosofie schuil. Toch hoef je geen filosoof te zijn om jouw tuin in Japanse sferen te laten baden. Wij geven je 8 onmisbare basisrichtlijnen voor deze uitdagende klus. 

  1. Rechtlijnig denken is taboe

  Alhoewel we vaak denken dat in de tuin alles netjes op volgorde gerangschikt moet worden voor balans en evenwichtigheid, druist een Japanse tuin juist tegen symmetrie in. Dus vergeet rechte lijnen en bloemetjes op een rijtje. Juist hoogteverschillen, verspreiding van verschillende elementen, oneven aantallen planten en kronkelende paadjes is wat de tuin typisch Japans maakt. 

  2. Balans, balans, balans

  Als je dan toch aan de slag gaat met het planten van bloemen en struiken, doe dat dan ook niet zomaar her en der. Anders wordt het een rommelige tuin. Probeer na het plaatsen van kleine planten voor uitspringende onderdelen te kiezen zoals een grotere struik of juist een lege ruimte. Dat zorgt voor balans in de tuin. Maak de tuin ook spannend door verborgen plekjes te vormen met decoratieve elementen. Wil je een real life voorbeeld van een Japanse tuin zien? Bezoek dan de Japanse tuin in Den Haag.

  3. The Secret Garden

  Die verborgen plekjes kun je goed creëren door paadjes te maken in je tuin. Leg de paden in bochten aan waardoor je niet meteen kunt zien waar het pad heen gaat. Plaats net voor een bocht een ietwat grotere struik, waardoor je niet direct kan zien wat daarachter ligt. En juist daar kun je zo’n verrassend verscholen plekje maken met bijvoorbeeld een stenen.

  Japanse lantaarn

  4. Water, een basiselement in de Japanse tuin

  Water zorgt voor het magische aspect van een Japanse tuin. Een beekje of een waterval is natuurlijk het summum. Wil je het water sturen langs een bepaalde weg, doe dat dan middels grote keien, stenen of zandbakken. Als je echter weinig ruimte hebt, is een vijvertje ook een oplossing. Anders kun je altijd nog spelen met waterornamenten zoals een water tuimelaar of bamboeklapper (shishiodoshi).

  5. De schoonheid van stenen

  Vind je het te veel onderhoud om een vijver of stromend beekje in je tuin te hebben? Dan kun je ook een hoop kleine keitjes of kiezelstenen neerleggen in de vorm van stromend water. Baken ze af met grote, rotsachtige stenen of planten, waardoor je de indruk wekt alsof er daadwerkelijk een kabbelend beekje door je tuin stroomt. Speel met stenen en grind in je Oosterse tuin, want zoals de bekende Japanse uitdrukking luidt: om de schoonheid van een Japanse tuin te begrijpen, is het noodzakelijk om de schoonheid van stenen te begrijpen die gevormd zijn door de natuur.

  6. De juiste beplanting

  Planten, bloemen, struiken en eventueel bomen zijn natuurlijk de grote bepalers van je Japanse tuin. Houd de beplanting altijd vrij rustig. Met bamboe planten heb je al meteen de juiste sfeer te pakken. Ook kenmerkend voor Japanse tuinen zijn planten als varens, Azalea, Rhododendron en Magnolia. Als je genoeg ruimte hebt bomen te plaatsen, ga dan voor de Japanse Sierkers met prachtig bloeiende lichtroze bloemen en de Japanse esdoorn. 

  7. Shou Sugi Ban 

  Nee dit is geen Japans gerecht, maar wel een eeuwenoude Japanse traditionele techniek om hout met vuur te behandelen. Het effect is dat je zwartgeblakerd hout krijgt, terwijl de textuur van het hout zichtbaar blijft. Vaak wordt hier lariks, ceder- en cipressenhout voor gebruikt. Ook heel duurzaam, want sommige Japanse tempels gemaakt van dit hout dat volgens Shou Sugi Ban behandeld is, staan na duizend jaar nog steeds rechtop. Ideaal dus voor je tuinafscheiding of meubilair.

  8. Tuinafscheiding en Japans tuinmeubilair

  Nu we het toch over tuinafscheiding of meubilair hebben; het is de finishing touch van je Japanse tuin. Maak de tuin af met een Shou Sugi Ban schutting of met een bamboe schutting. Of bouw een tuinhuisje van deze materialen. Je kunt ook een robuust houten of natuurlijke bamboe tafel of bankje plaatsen. En dan is het tijd om te relaxen en te genieten van je tuin. Met het geluid van stromend water uit de bamboeklapper of van het beekje op de achtergrond heb je nu alle gelegenheid om helemaal ZEN te worden.

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img

  MIS DIT NIET

  Stay in touch

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS, AANBIEDINGEN EN SPECIALE ACTIES