zaterdag, november 26, 2022
More

  LAATSTE BERICHTEN

  Nederlandse stranden schoner

  Uit een strandafvalonderzoek van februari 2021 van Stichting De Noordzee blijkt dat de Noordzee en de Nederlandse stranden schoner zijn geworden.

  Er ligt nu 27% minder afval op het strand dan tien jaar geleden, aldus Stichting De Noordzee. Al veertig jaar houdt de stichting zich bezig met bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee en het bijhouden van onderzoeken. De afname van aangetroffen afval zegt veel over de hoeveelheid afval in zee. De dalende trend is onder meer te danken aan een beter bewustzijn van strandgangers, een beter politiek beleid en schoonmaakacties van vrijwilligers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

  Plasticsoep

  Bovenaan de lijst van aangespoeld afval op stranden is weliswaar nog steeds plastic. En dan met name microplastics, miniscule stukjes plastic die bijna onzichtbaar zijn en ook wel plasticsoep genoemd wordt. Daarnaast zijn de kleinere, zachte en harde stukjes plastic, snippers en plastic verpakkingen zoals flesjes en verpakkingen van snoep en chips, ook grote boosdoeners. Plastic zwerfafval schaadt enorm de levensomgeving van zeedieren. Mensen krijgen daardoor op hun beurt weer plastic binnen via de voedselketen.

  Vispluis

  In de afgelopen twintig jaar is vispluis de andere grootste bron van vervuiling geweest. In de Noordzee en op de Nederlandse stranden werden veel rondzwervende klossen en plastic draden van visnet trossen gevonden. Door een strengere wetgeving en bereidwilligheid in de visserijsector is dit gelukkig in de loop der jaren verminderd, maar vispluis staat nog steeds in de top 3 van gevonden afval in de zee, op het strand en langs de oeveren van rivieren. Lees hier meer over vispluis.

  Statiegeld op kleine plastic flesjes

  De daling van zwerfafval is volgens de organisatie ook te danken aan het feit dat plastic tasjes niet meer gratis zijn en doordat steeds meer gemeenten het oplaten van ballonnen verbieden. Alle hoop is nu gericht op de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes. Op 1 juli 2021 wordt er 15 cent statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes met een inhoud van minder dan een liter. Het is de bedoeling dat je de flesjes kunt inleveren bij de supermarkten en tankstations. ‘Een hoopvolle maatregel’ , aldus Stichting De Noordzee.

  Bijna nog een miljoen kilo afval te bergen

  Toch mogen we niet te hard juichen. Er ligt nog altijd 800.000 kilo afval in de Noordzee door de honderden containers die in 2019 overboord sloegen van MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld. Veel mensen hebben geholpen met opruimen en in 2020 is er 2,4 miljoen kilo container afval uit de zee gehaald, maar er ligt nog genoeg op de bodem van de zee. Plastic afval vergaat niet, dus dit probleem verdwijnt niet vanzelf.

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img

  MIS DIT NIET

  Stay in touch

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS, AANBIEDINGEN EN SPECIALE ACTIES