zaterdag, november 26, 2022
More

  LAATSTE BERICHTEN

  Welk SUP board kopen?

  Zoals bij elke sport is het van belang dat je de juiste uitrusting kiest die bij je past. SUP boards zijn er in alle soorten en maten en het kiezen van het juiste SUP board hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, ervaring en eisen. Benieuwd hoe je je het beste kunt oriënteren als je een SUP board wilt kopen? Lees dan gauw verder.

  Suppen board kopen

  Suppen wordt steeds populairder en ook de vraag naar paddle-boards. Steeds meer mensen willen tegenwoordig een SUP board kopen, zodat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze het water op gaan. Daarom zijn er al wat artikelen geschreven over het kopen van een SUP board. We willen niet in herhaling vallen of langdradig zijn, maar een overzichtelijk artikel bieden om makkelijker tot je aankoop te kunnen komen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: ga je voor een opblaasbaar SUP board of een hard SUP board? Hieronder zetten we kort uiteen wat de pluspunten en minpunten zijn van beide boards.

  Opblaasbaar SUP board versus een hard SUP board

  Het grootste voordeel van een opblaasbaar SUP board is dat het makkelijk te vervoeren en op te bergen is. Zo’n board kun je met wat handigheid makkelijk opvouwen en neem je zo mee in een grote rugzak. Vaak krijg je zo’n rugzak cadeau als je een board aanschaft. Op die manier kun je dus op verschillende plaatsen in het land gaan suppen of zelfs je supboard meenemen op vakantie. En als je dan toch een paar leuke SUP-bestemmingen wilt weten, klik dan eens op deze link voor de leukste plekken om te suppen. En als het winter is, of een periode dat je niet van plan bent om te gaan suppen, dan berg je een opgevouwen opblaasbare plank ook weer makkelijk op.

  opblaasbaar SUP board

  Het tweede voordeel is de prijs. Een opblaasbaar board is stukken goedkoper dan een hard SUP board. Een goed opblaasbaar paddle board heb je al zo rond de zeshonderd euro, terwijl je voor een goede hard SUP board niet onder de twaalfhonderd euro komt. Ook worden opblaasbare supboards vaak in een pakket aangeboden. Je krijgt dan meteen een rugzak en andere accessoires bij je plank.

  Bovendien gaat een opblaasbare versie doorgaans ook langer mee. Ook al zou je dat wellicht niet meteen in eerste instantie verwachten. Een inflatable SUP board is namelijk minder breekbaar en makkelijker te repareren.

  Wat betreft golven pakken, sneller en wendbaarder zijn, dan wint een hard SUP board het ongetwijfeld van zijn opblaasbaar broertje. Het blijft dus een persoonlijke keuze, maar als je een beginnend supper bent en graag een stabiel board wilt en het prijstechnisch leuk wilt houden, dan is beter om in eerste instantie voor een opblaasbaar SUP board te gaan. Dat scheelt geld en je kunt je balans beter oefenen.

  Wat wil je gaan doen?

  Als je je keuze hebt gemaakt voor een van deze twee soorten boards, dan is de volgende vraag: voor welke activiteiten wil je je SUP board gaan gebruiken? Wil je gewoon af en toe eens je plank pakken om door de grachten te peddelen of op een meer? Wil je graag de zee op? Of ben je van plan om echte lange afstanden af te gaan leggen op het water? Essentiële vragen om eerst te beantwoorden om zo uiteindelijk tot je beste SUP board te kunnen komen.

  Er zijn verschillende soorten paddle boards die voornamelijk gemaakt zijn voor de volgende activiteiten: voor recreatief/ontspanning, yoga, surfen, racing en touring. Dit betekent niet dat je het ene paddle-board helemaal niet kan gebruiken voor een ander doel. Met een race board kun je bijvoorbeeld net zo goed in de grachten peddelen als je wilt, maar om de beste sup ervaring te hebben, kies je gewoon beter het board dat bij je doel past.

  types paddle boards

  SUP board kopen, waar op te letten?

  Het is belangrijk om de juiste maat SUP board te kiezen die bij je past, gebaseerd op je lengte, gewicht en lichaamsbouw, maar ook op de activiteiten die je ermee wilt gaan doen. De breedtes gaan gemiddeld van 32 en 34 inches. Grotere SUP-boards zijn over het algemeen makkelijker en stabieler in gebruik op het water en dus goed voor beginners om te balanceren. Het nadeel van het hebben van een groter board is dat het zwaarder is om naar het water te dragen en iets minder snel reageert op manoeuvres in de bochten.

  Wil je veel gaan touren met een board? Kies dan ook voor een grotere SUP-board. Ook als je een zwaardere peddelaar bent, heb je een groter board nodig dat dikker en breder is. Een kleinere persoon zal gemakkelijker balanceren op een smallere plank. Een breder board zal stabieler zijn, maar een skinny board zal sneller peddelen.

  Lengte

  Ook de lengte een enorm belangrijke factor. SUP boards hebben de lengte net als surfmodellen in feet van 8′ tot raceboards met een lengte tot 15′. De lengte van een board heeft vooral invloed op de snelheid en de wendbaarheid ervan, maar verschilt ook natuurlijk van welk type board je neemt. Een surf board is korter dan een race board bijvoorbeeld.

  Vinnen

  Tot slot hebben we nog de vinnen bij een SUP board. Hoofdzakelijk genomen kun je er van uit gaan dat hoe groter en breder de vin is, hoe meer stabiliteit de vin geeft. Een kleinere smallere vin zal weer meer speelsheid mee zich brengen. In principe kun je vinnen zelf handmatig verwisselen. Een SUP board kan een enkele vin hebben, dat geschikt is voor vlakke wateren of een constructie van meerdere vinnen, voor een betere controle op vlakke wateren en golven.

  vinnen

  Bekende merken

  Een aantal bekende merken zijn onder meer Aqua Marina, dat een breed aanbod heeft van allround SUP-boards voor beginners. Voor het touren kun je goed terecht bij het label Moai. Een goed bijvoorbeeld is de Moai Touring Sup. Bluefin komt al jaren goed uit de bus als betaalbaar en hoogstaand merk van SUP boards. Het Engels label staat ook bekend om de all-inclusive SUP-board pakketten. Een goed allround SUP board is bijvoorbeeld de Bluefin Cruise, die in verschillende maten verkrijgbaar is. Jobe is een echt Nederlands merk dat staat voor kwaliteit en heeft drie soorten opblaasbare SUP boards: allround, touring en yoga.

  Kijk eens of je er wat tussen ziet. En bepaalde winkels bieden je ook de mogelijkheid om eerst een SUP board uit te proberen, voordat je daadwerkelijk overgaat tot de koop. Wel zo handig.

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img

  MIS DIT NIET

  Stay in touch

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS, AANBIEDINGEN EN SPECIALE ACTIES