zaterdag, november 26, 2022
More

  LAATSTE BERICHTEN

  Suppen met je hond? Hier 7 onmisbare tips!

  Suppen met hond

  Hoe gaaf is het als je met je hond het water op kan gaan? Geen wonder dat dogsupping oftewel suppen met hond erg hot is! Heel erg hot. Het is alleen wel wat meer dan gewoon hop, het water op.

  En daarom deelt kynologisch instructrice Stefanie Kruizinga (40) graag haar ervaringen, tips en adviezen met de lezers van Water&Living over dogsupping. Kruizinga werkt al vanaf haar achttiende jaar met honden. Als fervent watersporter is ze altijd zoekend naar mogelijkheden om samen met haar honden te sporten. Hieronder haar Top 7 Dogsupping Tips.

  Top 7 Dogsupping Tips

  1. Geduld op het droge
  Het vergt geduld om je trouwe viervoeter het suppen aan te leren. Het is nogal wat, zo’n raar wiebelig ding op het water. Je hebt uiteraard honden die zonder enig probleem je board opstappen, maar de meeste honden moeten toch even wennen. Ik adviseer de mensen altijd te beginnen op het land. Op die manier kan de hond rustig aan het board wennen, en kan jij hem makkelijk leren waar hij uiteindelijk moet zitten of liggen.Vervolgens ga je in ondiep water verder oefenen; jij zittend op de plank, de hond rustig voor jou. Op die manier went de hond aan het gewiebel zodat hij uiteindelijk zijn balans leert te houden..

  2. Negeer stress signalen niet
  Wat vooral erg belangrijk is om op te letten zijn de stresssignalen van de hond. Gaat hij hijgen? Is hij aan het trillen? Of is zijn gehele lichaamshouding bedrukt en/of onzeker? Stop dan. Het moet natuurlijk voor jullie beiden leuk zijn, dus ook voor jouw hond. Maak de tochtjes niet te lang en las regelmatig een korte pauze in zodat hij zich op het land even lekker kan ontladen. Voor jou is dat het moment om heerlijk te genieten van bijvoorbeeld een picknick.

  3. Maak van je hond geen Jumping Jack
  De derde tip is om de hond niet te pas en te onpas van het board te laten springen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het mooiste is als hij het board gaat zien als een privé eilandje dat van jullie samen is. Dat je Felix of Max ontspannen gaat zitten of liggen en net zoals jij geniet van al het moois om zich heen.

  4. Bescherm je board
  Je board kan je makkelijk beschermen met een stevig fitness- of yoga matje. Sommigen gebruiken ook een handdoek of een stukje vloerbedekking. Dit kan je vastmaken door middel van smalle trekbandjes.

  5. Een zwemmer of niet, wel een tuigje
  Is je hond geen fan van zwemmen? Dan kun je alsnog gaan suppen met je hond. Ik ken meerdere honden die niet van zwemmen houden, maar wel vrolijk staan te trappelen als hun baasje het board aan het oppompen is. Als de hond angst voor water heeft is dit natuurlijk een ander verhaal. In dat geval adviseer ik om niet te gaan suppen met je hond. Indien je viervoeter geen goede zwemmer is of als je een hond met een korte snuit hebt (en een zwaardere achterhand zoals bijvoorbeeld boxers en bulldoggen) dan is een zwemvest voor de hond een must. Verder adviseer ik om de hond een tuig om te doen. Stel dat de hond toch te water raakt, is hij op deze manier erg makkelijk op te pakken en weer op de plank te zetten. Als je een grote hond hebt gaat dat wat moeilijker. Probeer eerst je viervoeter naar de plank te leiden en laat hem dan zijn voorpoten tegen de plank zetten. Op die manier kan je hem makkelijk op de plank ‘wippen’.

  6. Verbondenheid
  Dan komen we bij tip 6, een punt wat soms wat discussie oplevert; de hond vastmaken met een lijn aan jou vast of juist los van jou. Ik adviseer om de lijn niet vast aan jou te maken. Waarom? In de riviertjes en watertjes in Nederland liggen vaak een hoop takken, bomen en andere rotzooi op de bodem. Als de hond aan jou vast zit en te water raakt, dan is de kans aanwezig dat hij jou het water in meesleept. Zeker als je een grote hond hebt. De lijn waarmee jullie verbonden zijn kan vast komen te zitten onder water met alle gevolgen van dien. In het ergste geval verdrinking. Jouw veiligheid staat op 1, want als jij niet veilig bent, kun je ook niet voor jouw hond zorgen.

  7. Workshop Suppen met je hond

  Last but not least, probeer eerst eens een workshop suppen met honden uit. Dat is een echte aanrader. Vaak is een keer een workshop volgen al genoeg. Kies het liefst voor een trainer die het suppen vanuit de hond bekijkt en dus de (stress)signalen herkent. Zo kunnen jij en je dierenvriend op een goede manier de tijd krijgen om samen het suppen in eigen tempo onder de knie te krijgen.

  Ik wens jou samen met je hond ontzettend veel SUP-plezier het komende seizoen! Geniet!

  Stefanie Kruizinga

  roulette 222

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img

  MIS DIT NIET

  Stay in touch

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS, AANBIEDINGEN EN SPECIALE ACTIES