zaterdag, november 26, 2022
More

  LAATSTE BERICHTEN

  In beeld: winnaars Underwater Photographer of the Year 2021

  Onderwaterfotografie. Een vak apart dat geduld, technische vaardigheid en een avontuurlijke geest vereist. Elk jaar wordt er een selectie gemaakt van de beste ingestuurde onderwaterfoto’s door de jury van de prestigieuze wedstrijd Underwater Photographer of the Year (UPY). Dit jaar ging de Amerikaanse Renee Capozzola ervandoor met de eerste prijs.

  Maar liefst 4.500 inzendingen uit 68 verschillende landen kwamen er binnen bij de UPY. De onderwaterfoto’s varieerden van kiekjes vanuit de dieptes van oceanen, zeeën, meren, rivieren en zelfs vijvers in achtertuinen.

  Sharks’ Skylight

  De titel van Underwater Photographer of the Year 2021 ging naar de Amerikaanse fotografe Renee Capozzola, wiens foto Sharks’ Skylight van rifhaaien die onder het oppervlak van de zee glijden in Frans-Polynesië, de jury overtuigde. En we kunnen de juryleden niet ongelijk geven; bijzonder is het optisch spel van de haaien met de rondcirkelende vogels boven het wateroppervlak. De onderwaterfoto’s van Capozzola prijkten al eerder op befaamde covers van magazines als Scuba en Ocean Geographic.

  winnaar

  Geen prijs of geld

  Normaliter is het winnen van een prijs of geld een belangrijke motivatie om mee te doen aan fotowedstrijden. Toch gingen de winnaars dit jaar met lege zakken naar huis. Door het coronavirus en de moeilijkheden die de hotel- en watersport-industrie ondervonden heeft, vond de UPY dat het afgelopen jaar geen geschikt jaar was om fotografen te laten reizen en duiken voor prijzen. Wel krijgen de winnaars meer extra internationale media-aandacht, waar UPY beroemd om is. Een ‘prijs’ die niet met geld te koop is, blijft een gewaardeerde beloning voor de deelnemers van UPY 2021 gezien het aantal inzendingen.

  3e plaats

  De foto ‘Jellyfish Galore’ haalde de derde plaats in de categorie Wide Angle en die willen we je zeker ook niet onthouden. Gemaakt door de Russische Oleg Gaponyuk in Palau, Oceanië.

  winnaar

  De achtertuin winnaar onderwaterfotografie

  Dat je in je achtertuin ook winnende foto’s kan maken, bewees de Engelse Mark Kirkland wel met zijn foto ‘While You Sleep’ die hij in Glasgow, Schotland maakte. Hij kwam als beste ‘achtertuin winnaar’ uit de bus. Hij gebruikte de techniek van een temperamentvolle sluiter op afstand in combinatie met een lange belichtingstijd, tegenlicht en close-focus. Na vier nachten totaal zo’n 25 uur lang op zijn buik te hebben gelegen in de modder en duisternis, kwam deze laatste onverwachte shot als hoogtepunt. Volgens ons heeft hij zijn tijd wel goed besteed.

  kikker

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img

  MIS DIT NIET

  Stay in touch

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS, AANBIEDINGEN EN SPECIALE ACTIES